Wil Mazeland

Wil Mazeland is geboren te Oldenzaal en sedert 1977 woonachtig in Groningen. Mazeland  is een expressionist/colorist en heeft les gehad van bekende kunstenaars, o.a. van Bert Jan Botschuijver.

Hij schildert in de traditie van de Noordelijke expressionisten, maar heeft hierin een eigen stijl gevonden.. Mazeland verkent op kleurrijke wijze het grensgebied tussen figuratie en abstractie. Warme- en koele kleuren gepaard aan een dynamische penseelvoering zorgen voor een sfeervolle toonzetting.

Wil Mazeland schildert meestal vanuit thema’s. Hoofdthema’s in zijn werk zijn de Nederlandse en de Mediterrane natuur (  Landschappen, Zeeën   en Dieren) en    Afrika    (landschappen, dieren en mensen). In zijn directe woonomgeving wordt hij vaak gefascineerd door de uitgestrektheid en de ruimte van het landschap.  Dit geeft hem een gevoel van vrijheid, rust, verbondenheid en relativiteit.

Zijn verbondenheid met de natuur heeft hij in Afrika eens te meer ervaren. Daar  kwam hij ook in contact met verdwijnende culturen van volkeren die dicht bij de natuur leven. Elementen die hem daarin aanspreken zijn: innerlijke waardigheid, kracht, natuurlijke schoonheid, magie, rituelen en mystiek.

Wil schildert veelal met acrylverf en maakt ook geregeld collages. Dit medium past bij zijn schilderwijze: dynamisch en spontaan. Hij maakt eerst een snelle opzet en daarna volgt de verdieping waarbij hij het schilderij vaak in lagen uitwerkt.

Soms gebruikt hij in zijn schilderijen zand (bevat minerale okers) uit Swaziland dat hij zelf gedolven heeft uit de oudste mijn van Afrika.   

Hij heeft vele Exposities gehad op diverse plaatsen in Nederland en in 2000 had hij een solo expostie in Kaapstad.